Τοπικά Προϊόντα

Αυγοτάραχο

 aygotaraxo  Το αυγοτάραχο δεν είναι παρά τα αφυδατωμένα και ταριχευμένα, σε 100% φυσικό κερί μέλισσας, αυγά της μπάφας, του θηλυκού κέφαλου. Ο τρόπος συντήρησής του με την επικάλυψη του κεριού αποκλείει την επαφή του με τον αέρα και το διατηρεί αναλλοίωτο για αρκετούς μήνες. Μια άλλη –σπανιότερη– μέθοδος συντήρησης είναι μέσα σε παρθένο ελαιόλαδο ή λιωμένο εκλεκτό βούτυρο.

   Γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία, θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα ελληνικά γαστρονομικά προϊόντα. Η «καταγωγή» του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, την «περικαλλέα λίμνη» όπως την ονόμαζε ο Όμηρος, απ’ όπου προέρχεται ένα μεγάλο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα.

   Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου είναι κατοχυρωμένο ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ συγκαταλέγεται στα κορυφαία προϊόντα του πλανήτη και εμπνέει κορυφαίους σεφ.

   Πολλοί το αποκαλούν «το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας», τόσο για το κεχριμπαρένιο χρώμα του, όσο και για την εμπορική του αξία. «Το ελληνικό χαβιάρι», όπως αποκαλείται, είναι προϊόν σπάνιας γευστικής αξίας, με άρωμα θάλασσας και βελούδινη υφή, που λιώνει στο στόμα, μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ενδεικτικά, η τιμή του ανέρχεται στα 120-150 ευρώ το κιλό, ενώ μπορεί κανείς να το βρει στην αγορά σε μορφή μπαστουνιού ή τρίματος, είτε παραδοσιακό είτε καπνιστό.

 

 

 Αλάτι

IMG_2304.JPG   Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, πηγή πλούτου για την περιοχή, προσφέρει γενναιόδωρα ένα πολύτιμο αγαθό, το αλάτι. Τα αβαθή νερά της, σε συνδυασμό με τις ιδανικές μετεωρολογικές συνθήκες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία αλυκών.

   Οι αλυκές του Μεσολογγίου είναι δύο, εκείνη της Φοινικιάς κοντά στο Αιτωλικό, η λεγόμενη «Άσπρη», που είναι 11.500 στρεμμάτων και εκείνη της Τουρλίδας, γνωστή και ως «Μαύρη» αλυκή,2.500 στρεμμάτων. Εκεί με την επίδραση της θέρμανσης από τον ήλιο και τον αέρα, που οδηγεί στην εξάτμιση του θαλάσσιου νερού, παράγεται ο λευκός θησαυρός της περιοχής.

  Το αλάτι Μεσολογγίου είναι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, διατηρώντας τα πολύτιμα συστατικά της θάλασσας. Θα το βρείτε στην αγορά σε διάφορες μορφές. Ψιλό, χονδρό, ακατέργαστο, αφρίνα ή και αναμεμειγμένο με βότανα.

 

  Αφρίνα/Ανθός αλατιού

IMG_3881.JPG   Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου χαρίζει, πέρα από το απλό λευκό αλάτι, ένα άλλο εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, που θεωρείται το πιο αγνό από όλα τα επιτραπέζια αλάτια, τον ανθό αλατιού ή αλλιώς «Αφρίνα».

   Το κλίμα της περιοχής ευνοεί την παραγωγή του συγκεκριμένου αλατιού, το οποίο συλλέγεται με το χέρι από την επιφάνεια της λιμνοθάλασσας σε μορφή λεπτών νιφάδων. Δεν υπόκειται κάποια περαιτέρω χημική ή άλλη επεξεργασία όπως το κοινό επιτραπέζιο αλάτι και κατ’ επέκταση αποτελεί ένα φυσικό προϊόν, χωρίς πρόσθετες ουσίες.

   Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, ξεχωρίζει για την υφή και την απαλή του γεύση. Ιδανικό για να προστεθεί ως καρύκευμα στα φαγητά σας, ενώ μπορείτε να πειραματιστείτε μαζί του και στη ζαχαροπλαστική, για να δώσετε μια ξεχωριστή, πιο πικάντικη γεύση στα επιδόρπιά σας.

 

 

 

 

Ρύζι - Όσπρια

 Rice  Πέρα από ιερή η μεσολογγίτικη γη είναι πραγματικά ευλογημένη καθώς όποιος ασχοληθεί μαζί της βλέπει τους κόπους του να έχουν πλούσια ανταμοιβή. Χάρη στις άφθονες βροχοπτώσεις αλλά και το κατάλληλο έδαφος ιδιαίτερα νόστιμες ποικιλίες ρυζιού ευδοκιμούν στην περιοχή μας. Είναι δε γνωστό τοις πάσι ότι το Μεσολογγίτικο ρύζι είτε τυποποιημένο στην περιοχή είτε αλλού "κάνει καριέρα" σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από κοντά και τα όσπρια της περιοχής μας τα οποία αναδεικνύουν τις δυνατότητες που έχει ο αγροτικός τομέας στο Μεσολόγγι. Γηγενείς ποικιλίες αλλά και πολλά υποσχόμενες νέες αφίξεις συνθέτουν ένα μοναδικό μπουκέτο προϊόντων άριστης ποιότητας. Οι νέες γεννιές αγροτών που ασχολούνται με τη γη μας τολμούν και η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς.

 

 

  Ελιές

   Οι άριστες εδαφοκλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν τηνπαραγωγή ελιών και ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Το γεγονός ότι οι ελαιώνες εδώ βρέχονται από τα πολύτιμα νερά της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, έχει ως αποτέλεσμα το δέντρο και ο καρπός να αρωματίζονται από την αλμύρα της, να ωριμάζουν με τα πλούσια θρεπτικά της στοιχεία και να παράγουν ένα από τα πιο γευστικά προϊόντα του είδους τους.

   Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα η παραγωγή ελιών Καλαμών στον Δήμο Μεσολογγίου καλύπτει το 30% περίπου της Ελληνικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Καλλιεργητικό πλάνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

Τυροκομικά

   Τα τυροκομικά προϊόντα αποτελούν έναν ιδιαίτερα δυναμικό τομέα της οικονομίας του Μεσολογγίου. Με μία τεράστια γκάμα ποιοτικών προϊόντων, από τη φέτα και την γραβιέρα μέχρι το κεφαλοτύρι και τα υπόλοιπα τυροκομικά οι μεσολογγίτες τυροκόμοι μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και να καλύψουν τη ζήτηση του πλέον απαιτητικού πελάτη. παραδοσιακές μέθοδοι και συνταγές τυροκόμησης φιλοξενούνται σε υπερσύγχρονες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παράγοντας τυριά με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και έντονη μεσολογγίτικη προσωπικότητα.

 
Οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής σε τυροκομικά είναι ιδιαίτερα σημαντικές ενώ η εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή γάλακτος της περιοχής εξασφαλίζει την ανώτατη δυνατή ποιότητα στα παραγόμενα προϊόντα.
 
 

Μέλι

 
Honey21   Ο καρπός της προσπάθειας της εργατικής μέλισσας, το μέλι, έχει υμνηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων και -όχι άδικα- λογίζεται μέσα στις 10 καλύτερες τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό παγκοσμίως. Η εύφορη και πολυποίκιλη γη του Μεσολογγίου παράγει εκλεκτής ποιότητας μέλι, κυρίως από θυμάρι, έλατο και άνθη. Οι μελισσοκόμοι της περιοχής έχουν πίσω τους μία μακρά παράδοση πρακτικής εμπειρίας την οποία παντρεύουν με τις σύγχρονες γνώσεις παράγοντας άριστο μέλι, βασιλικό πολτό κ.α. 
 
Το μέλι αποτελεί μια απόλυτα φυσική υπερτροφή, από τις ελάχιστες που μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υποστούν καμία απολύτως αλλοίωση. Με δεδομένο το ότι το ελληνικό μέλι θεωρείτε ως ένα από τα καλύτερα σε όλο τον κόσμο το Μεσολόγγι μπορεί να αποδειχθεί πραγματικό χρυσορυχείο με την δυναμική της παραγωγής του στη μελισσοκομία. Γιατί όπως ακριβώς η μέλισσα καθίζει σε όλα τα λουλούδια αλλά από παντού παίρνει το καλύτερο έτσι και το δικό μας μέλι αποτελεί πραγματικά την κορωνίδα του είδους.
 
Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου θα χαρεί να σας φέρει σε επαφή με τα μέλη του αλλά και τους μελισσοκόμους της περιοχής μας.
 

Τοπικά κρασιά

   Η περιοχή του νομού Αιτωλοακαρνανίας, από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστή για τα ποιοτικά κρασιά της. Σήμερα, η παράδοση αυτή δεν έχει σβήσει, καθώς ο πληθυσμός της περιοχής συνεχίζει να καλλιεργεί το αμπέλι, το οποίο τον ανταμείβει με ποιοτικό κρασί. Στην περιοχή μας, οι τρεις βασικές ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται είναι η Μαυροδάφνη, η Μαλαγουζιά και το Αυγουστολίδι, γηγενείς ποικιλίες της περιοχής.

Μαυροδάφνη: Ένα κόκκινο κρασί, με έντονο πορφυρό χρώμα. Το άρωμά του είναι πλούσιο με νότες κόκκινων φρούτων και ένα πέραμα βοτανικών αρωμάτων.

Μαλαγουζιά: Λευκό κρασί, με έντονη επίγευση. Τα αρώματά του από άνθη και φρούτα εσπεριδοειδών καθώς και μια ιδέα τροπικών φρούτων εκφράζουν την τυπικότητα και την πολυπλοκότητα της ποικιλίας.

Αυγουστολίδι: Ένα λευκό κρασί με έντονη οξύτητα, πλούσιο σώμα και ντελικάτο άρωμα.

Ούζο – Τσίπουρο

IMG 3223   Μια τόσο μεγάλη ποικιλία εκλεκτών εδεσμάτων και προϊόντων της περιοχής μας δεν θα μπορούσε παρά να έχει και τα αντίστοιχα συνοδευτικά.  Εκλεκτής ποιότητας αποστάγματα, πολυβραβευμένα αλλά και καινοτόμα, το ούζο και το τσίπουρο του Μεσολογγίου είναι βέβαιο ότι θα σας καθηλώσουν με την προσωπικότητά τους. Η αποσταγματοποιία στην περιοχή έχει πίσω της ιστορία αιώνων και αυτό αποτελεί το εχέγγυο για την άριστη ποιότητα των παραγόμενων αποσταγμάτων. 

 
Η παράδοση και η καινοτομία ακολουθούν τον μονόδρομο της εξωστρέφειας αναδεικνύοντας και προωθώντας τους συνδυασμούς φαγητού - ποτού των μεσολογγιτών. Η καθαρότητα των παραγόμενων αποσταγμάτων είναι κάτι που τα κάνει περιζήτητα στους πραγματικούς μύστες ενώ παντρέματα με άλλα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, όπως πχ η χιώτικη μαστίχα, ανοίγουν νέους δρόμους γευστικής απόλαυσης. 
 
Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου θα χαρεί να σας φέρει σε επαφή με τα μέλη του αλλά και όλους του αποσταγματοποιούς της περιοχής

Ιλυοσάπουνο

   Ένα ιδιαίτερο προϊόν, που παρουσιάζει μια μοναδικότητα ως προς τη σύστασή του, καθώς πρόκειται για καλλυντικό σαπούνι με ελαιόλαδο και ιαματική λάσπη Μεσολογγίου.

   Η ιαματική λάσπη, ο φυσικός αυτός θησαυρός της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, βρίσκεται στις περιοχές "Αγία Τριάδα" και "Φοινικιά" Μεσολογγίου και είναι πλούσια σε με μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τώρα μπορείτε να απολαύσετε τις γνωστές θεραπευτικές της ιδιότητες και από την άνεση του σπιτιού σας, στην καινοτόμα μορφή του σαπουνιού.

   Ένα μοναδικό προϊόν, που φέρνει τον πλούτο της λιμνοθάλασσας κοντά σας, ιδανικό για τον βαθύ καθαρισμό προσώπου και σώματος.

Κτηνοτροφία και γαλακτοκομικά προϊόντα

   Η τοπογεωγραφία της περιοχής μας και η μεγάλη βιοποικιλότητά της, προσφέρεται για κτηνοτροφική δράση.

   Η Αιτωλοακαρνανία ανέκαθεν αποτελούσε έναν κτηνοτροφικό νομό, αφού φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων, χοίρων και αγελάδων, συμπεριλαμβανομένου και ενός σπάνιου είδους αγελάδων, τις αγελάδες της βραχυκερατικής φυλής. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγει διαθέτουν άριστη γεύση και άρωμα, χάρη στο εύφορο έδαφος και τους πλούσιους υγροβιότοπους της περιοχής, που προσφέρουν στα ζώα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

   Μαζί με την κτηνοτροφία, σημαντική άνθηση γνωρίζει και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Εδώ φτιάχνονται κάποια από τα πιο νόστιμα τυροκομικά προϊόντα της χώρας, με πρωταγωνίστρια την Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας Π.Ο.Π. Αξιοσημείωτη είναι και η παραγωγή φέτας, γραβιέρας, ανθότυρου, καθώς και γιαουρτιού.

 

Άλλα προϊόντα

   Οι απεριόριστες δυνατότητες που δίνει η εύφορη μεσολογγίτικη γη αναδεικνύονται μέσα από τις πολλαπλές καλλιέργειες που αυτή φιλοξενεί. Εσπεριδοειδή, φράουλες, σπαράγγια, ακτινίδια, καρπούζια, πεπόνια, πατάτες είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που μπορεί κανείς να βρει αναζητώντας συνεργασίες στο Μεσολόγγι. Το μικροκλίμα της περιοχής και οι στοχευμένες ανά περιοχή καλλιέργειες προσφέρουν εξαιρετικά προϊόντα σε εξαιρετικές τιμές. 

 
Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον οι παραγωγοί και τυποποιητές των προϊόντων αυτών επενδύουν σε υποδομές, ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα τυποποίησης και κυρίως φροντίζουν τις καλλιέργειές τους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διαμονή Photo Gallery »

Μεσολόγγι

Μία πόλη που συνδυάζει τα πάντα. Ειδυλλιακά σημεία για περιπάτους μέσα στη φύση για τους ρομαντικούς και τους φυσιολάτρες, υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα για τους καλοφαγάδες, σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο «μικρό αλωνάκι»…

Γραφείο τουριστικής ανάπτυξης
Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Επικοινωνία

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου
Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  +26310 25564
  +26310 25564
  Στουρνάρα 5

Social