Κατοχή

 

 katoxi.jpg  Η Κατοχή είναι κωμόπολη του δήμου Οινιάδων στο νομό Αιτωλοκαρνανίας. Βρίσκεται στη μια όχθη του Αχελώου, 26 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι  . Έχει πληθυσμό 3.500 κατοίκων. Το κυριότερο μέρος του σημερινού χωριού είναι χτισμένο πάνω σε μικρό λόφο, με τα γραφικά στενά (σοκάκια) που οι πρόποδές του  αγγίζουν τη δεξιά όχθη του Αχελώου..Η Κατοχη ανηκει στoν δήμο Μεσολογγίου του νομού Αιτωλοακαρνανιας .Είναι πλουσιος τοπος με αναπτυξη κυριως στον αγροκτηνοτροφικο τομεα διότι περιφέρεται από κάμπο οπου έχει ολων των ειδών τα αγαθά όσπρια και εσπεριδοειδή .

 


   Για το όνομα του χωριού δεν είναι σαφές από πού προέρχεται.. Μια εκδοχή είναι να προέκυψε απ' την έκφραση «κάτω εκεί»  που ειπώθηκε από κάποιους περαστικούς που εν συνεχεία έκαναν κατοχή εκεί. Άλλη εκδοχή σχετίζεται με το πεδινό της περιοχής (κατωχώρι).

   Τα κυριότερα αξιοθέατα του χωριού είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Οινιάδων στήν τοποθεσία Τρίκαρδος, ο βιότοπος του Δέλτα του Αχελώου, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ο λόφος της Παναγίας και το εκκλησάκι του Άϊ-Νικόλα λίγο έξω απ' το χωριό, το ξωκλήσι της Μεταμορφώσεως Σωτήρα (Αγ. Σωτηρα)  και ο επί τουρκοκρατιας Πυργος  (Κούλια) Κυρα Βασιλίκης. Επισης υπαρχει το κτιριο ΣΥΓΓΡΟΥ οπου έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων οπως εκθεση φωτογραφιας ,ζωγραφικης κ.α.


 Κουλια Κυρα Βασιλικης – ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΟΥΛΙΜΗ
 koulia.jpg  Ενα κτίσμα μεσαιωνικής προέλευσης που η κατασκευή του χρονολογείται στο β΄ μισό του 14ου αιώνα, δεσπόζει στην κορυφή του δημοτικού διαμερίσματος της Κατοχής, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημήτρη. Η λεγόμενη «Κούλια της Κυρά-Βασιλικής» πήρε το όνομά της από την Βασιλική Κίτσου Κονταξή που έγινε γνωστή ως σύζυγος του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Η κατοικία που την φιλοξένησε τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής της είναι αυτή ακριβώς που αποκαλείται και «Πύργος της Θεοδώρας» καθώς ανήκε στην δεσπότισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, Θεοδώρα Πετραλίφα κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα. Η Κυρά-Βασιλική κατοίκησε σ΄ αυτόν από το 1831 έως και το 1834 και η ονομασία «Κούλια» προέρχεται από την τούρκικη λέξη kule που σημαίνει επίσης πύργος. Ακριβώς δίπλα είναι η εκκλησία του χωριού, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Κατοχής


   Λιγα μέτρα πιο κάτω από τον πύργο ο πολιούχος του χωριού Αγ.Δημητριος και διπλα ακριβως το Αρχοντίκο του Γουλιμή, οπου ειχε γινει και μεγαλη μαχη επι τα χρονια της τουρκοκρατιας. Σήμερα σώζονται η επιβλητικα μάντρα της κατοικιας που βλεπει προς τονΑχελώο και οι μεγαλες  καμάρες από το εσωτερικό του αρχοντικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ


nikolas   Δέκα χιλιόμετρα οτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται το πιο απόμακρο Κατοχιανό εξωκκλήσι, που είναι αφιερωμένο στο Νεομάρτυρα Νικόλαο το Μετσοβίτη.Από ποιόν έγινε και γιατί αφιερώθηκε στο Νεομάρτυρα είναι άγνωστο.Η παράδοση αναφέρει πως βρέθηκε η εικόνα του στη κουφάλα του αιωνόβιου πουρναριού. Εκεί παλιά λέγεται πως ζούσε και ένα μεγάλο φίδι που δεν πείραξε ποτέ κανέναν.  Χτίστηκε πριν το 1900 και ανακαινίστηκετα έτη 1970 και 1984.Πολλά είναι τα θαύματα του Αγίου και πολλές ιστορίες διηγούνται οι κάτοικοι της Κατοχή.Το Νοέμβριο του 2008 οι Κατοχιανοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του Αγίου. Τιμούμε τον Άγιο 17 Μαΐου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ο ΛΟΦΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


lofos-panagias.jpg   Στη δυτική άκρη του χωριού, βρίσκεται στο λόφο κυκλωμένο από το δασύλλιο πολλων πευκων το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, ή της Παναγίας.Η Ζωοδόχος Πηγή υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα μοναστήρια της περιοχής. Σύμφωνα με αφιερωτικές επιγραφές που φέρουν τόσο η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, όσο και η εικόνα του Χριστού με κοινή χρονολογία το 1781. Η Μονή ξαναχτίστηκε τότε πιθανότατα πάνω σε παλιότερο μοναστικό Ναό. Δίπλα προς το Νότο στέκουν ακόμα μισογκρεμισμένα τα κελιά των μοναχών σε ύψος 5 μέτρα, πλάτος 4,5 και μάκρος 12 μέτρα. Ήταν διώροφα χωρίς το υπόγειο.σε ένα από τα κελιά πρωτοκατοίκησε  για λίγο μετεπαναστατικά και η Κυρά Βασιλική, η οποία από τότε και μέχρι το θάνατό της φρόντιζε τα καντήλια της Παναγίας να είναι ολοένα, νύχτα και ημέρα αναμμένα.Οι σημερινές διαστάσεις της Ζωοδόχου Πηγής είναι 15 μέτρα+ιερό, πλάτος 5,5 μέτρα και ύψος 3 μέτρα.Οι Κατοχιανοί τιμούν τη Ζωοδόχο Πηγή την Παρασκευή μετά το Πάσχα όπου με ευλάβεια ανεβαίνουν τον λόφο για να προσκυνήσουν την εικόνα της. Παλιότερα γινόταν πανηγύρι την ημερα εκεινη λεγοντας το οι ντοπιοι δευτερο Πασχα.
 

 

 

 

 

 


 


ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ (ΑΪ-ΛΙΑΣ)


Στο λοφο του ;Αι – Λια υπαρχει το ξωκλήσι του προφητη με το κτισμα του παλιου μύλου που σωζεται ως και σημερα λιγο πιο διπλα. Ο προφητης γιορταζεται στις 20 Ιουλιου  
 
 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΣΩΤΗΡΑ


   Περίπου 3χλμ από την έξοδο της Κατοχής προς τους αρχαίους Οινιάδες βρίσκεται το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα. Κάτω από τον ίσκιο των τεράστιων πλατανιών κ στις πρόποδες του βουνού είναι χτισμένη η εκκλησιά που σώζεται ως και σήμερα. Κάτω από τα θεμέλιε του ναού υπάρχει φυσική πηγή με πόσιμο νερό που οι ντόπιοι το θεωρούσαν ευλογία. Λίγο πιο πάνω στους πρόποδες του βουνού υπάρχουν ακόμα οι βάσεις «κελιά» όπως τα έλεγαν οι ντόπιοι που κατοικούσαν καλόγεροι .5 και 6 Αύγουστου έχουμε το πανηγύρι του ΑΓ.ΣΩΤΗΡΑ που γιορτάζεται με όλες τις τιμές ,με αθλητικές εκδηλώσεις καθώς και παραδοσιακοί χοροί «το αντάμωμα»των κατοχιανών.
   ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ: Αξίζει το πρωί ή και το σούρουπο ένας περίπατος στο πεζόδρομο δίπλα στον Αχελώο κατά το μήκος του χωριού ωραία θέα στα καφέ της περιοχής καθώς και η βραδινή διασκέδαση(καφέ-μπαρ),φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόριο και μεζεδοπωλεια,επισκεψη στους ιστορικούς χώρους που προαναφέραμε και μια βόλτα στα σοκάκια του παλιου χωριου.Εκει θα συναντήσεις κτησματα που σωζονται σημερα επι τουρκοκρατιας που ξεχωριζουν ως και οι πολεμιστρες, το τεραστιο παλιο κτηριο του δημαρχειου που χρονολογειται περιπου τα 150 χρονια αλλα το ανακαινισμενο νεοκλασικο κτησμα δωρεας ΣΥΓΓΡΟΥ που ειχε ανεγερθεί για την χρηση του ως σχολειο,για ένα διαστημα ως κοινοτητα κ ξανα σχολειο.Σήμερα η χρηση του εξυπηρετη πολιτιστικες –εκθεσιακες δραστηριοτητες.
Στην τοπική ενημερωση των κατοικων υπαρχει η ηλεκτρονικη ενημερωση από το blog: katochinews,( http://katochinews.blogspot.gr) καθως και το web radio oiniades on air (http://www.oiniadesonair.blogspot.gr)

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εύηνος Νεοχώρι »

Μεσολόγγι

Μία πόλη που συνδυάζει τα πάντα. Ειδυλλιακά σημεία για περιπάτους μέσα στη φύση για τους ρομαντικούς και τους φυσιολάτρες, υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα για τους καλοφαγάδες, σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο «μικρό αλωνάκι»…

Γραφείο τουριστικής ανάπτυξης
Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Επικοινωνία

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου
Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  +26310 25564
  +26310 25564
  Στουρνάρα 5

Social