Ευηνοχώρι

DSCF7452.JPG   Το Ευηνοχώρι είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και βρίσκεται στο νότιο μέρος του νομού Αιτωλοακαρνανίας έχοντας ως φυσικά του όρια ανατολικά τον ποταμό Εύηνο, νότια τον Πατραϊκό κόλπο, βόρεια το όρος Αράκυνθος ή Ζυγός και δυτικά την πόλη του Μεσολογγίου.

   Το Ευηνοχώρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο ιστορικά , πολιτισμικά, εθιμικά και γεωπολιτικά τόσο με την αρχαία Καλυδώνα όσο και με την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, που τους συνδέει η κοινή τους πορεία μέσα στα βάθη των αιώνων.

   Οι κάτοικοι του Μποχωριού (όπως είναι ευρύτερα γνωστό στους ντόποιους) ασχολούνται με αγροτικές εργασίες ως επί το πλείστον, καλλιεργώντας τον εύφορο Μποχωρίτικο κάμπο με πρωτοκαλλιέργεια το βαμβάκι. Επιπλέον, άλλες καλλιέργειες που προτιμούν είναι του καλαμποκιού και του τριφυλλιού, ενώ στην περιοχή ευδοκιμεί το σιτάρι και το κριθάρι. Τελευταία, πολλοί έχουν επιδοθεί στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών και της ελιάς και μάλιστα έχουν ενταχθεί σε βιολογικά προγράμματα μιας και ο κάμπος είναι ιδιαίτερα εύφορος.

   Πολλά τα σημεία ενδιαφέροντος στο Ευηνοχώρι, τόσο από ιστορικής σημασίας όσο και από άποψη διασκέδασης και αναψυχής, καθώς και οι φυσικές του ομορφιές του. Αξιόλογες είναι επίσης οι εκδηλώσεις και τα έθιμα που γεμίζουν την πολιτιστική ατζέντα του χωριού και κάνουν κάθε επισκέπτη να αγαπήσει αυτό το μέρος και να θέλει να το επισκεφθεί ξανά.

 

Τα κυριότερα σημεία που μπορεί να επισκεφθεί ένας επισκέπτης στο Ευηνοχώρι είναι:

 • Η «Κούλια», το παλιό πυργόσπιτο που η κατασκευή του χάνεται στα βάθη των χρόνων.
 • Η αρχαία Καλυδώνα, η ιστορική τοποθεσία που με τους μύθους της αλλά και την πραγματική της παρουσία αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη της περιοχής, όπου μπορεί να συνδυάσει μια υπέροχη βόλτα στη φύση με την επίσκεψη στα ιστορικά μνημεία της (ναός Λαφρίας Αρτέμιδος, Θέατρο – Βουλευτήριο , τάφος Λέοντος, ναός Απόλλωνα, Ηρών , Ακρόπολη κ.λπ.)
 • Ναός Αγίου Αθανασίου, με το παλιό καμπαναριό που σηκώνει στη πλάτη του μια ιστορία εκατοντάδων χρόνων.
 • Δέλτα Εύηνου ποταμού, με πλούσια βλάστηση και υδρόβια πτηνά, σε μια υπέροχη διαδρομή όπου τα νερά του Εύηνου ποταμού σμίγουν με τα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας.
 • Μπούκα, ο παραθεριστικός οικισμός ανάμεσα στον Εύηνο και στη λιμνοθάλασσα.
 • Εξωκλήσια στον κάμπο του Ευηνοχωρίου όπου ο επισκέπτης ηρεμεί και ξεκουράζεται.

Επίσης ο επισκέπτης στο Ευηνοχώρι μπορεί να ζήσει μοναδικές στιγμές κατά τη διεξαγωγή των εθίμων και των καλοκαιρινών Μποχωρίτικων εκδηλώσεων των Συλλόγων.

Οι κυριότερες απ’ αυτές είναι :

 • Το έθιμο των Αρματωμένων του Αη Γιάννη : ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στους προεπαναστατικούς χρόνους, με τους Αρματωμένους να συμμετέχουν σε ένα διήμερο αντρίκιο πανηγύρι λειτουργώντας με τους άγραφους νόμους των νταϊφάδων των Κλεφτών και Αμαρτωλών. Διοργανώνεται στις 23 και 24 Ιουνίου κάθε χρόνο.
 • Το έθιμο «Στα Εικονίσματα», με την πανηγυρική λιτανεία όλων των Εικονισμάτων του Αγίου Αθανασίου στους δρόμους του χωριού, το Πάσχα το απόγευμα στην Αγάπη.
 • Το έθιμο «Κάψιμο Ιούδα», ανήμερα το Πάσχα με το τέλος της λειτουργίας της Αγάπης.
 • Χριστουγεννιάτικη και Πρωτοχρονιάτικη Βεγγέρα, με τα παιδιά του χωριού μας να βγαίνουν την παραμονή το βράδυ για τα κάλαντα σε όλο το χωριό.
 • Γιορτή Μποχωρίτικης Πίτας, μια εκδήλωση που συγκεντρώνει φίλους από κάθε γωνιά της Ελλάδας που έρχονται να απολαύσουν γεύσεις από κάθε λογιών πίτες. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο μετά από τον δεκαπενταύγουστο.
 • Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών Τμημάτων, κατά την οποίο φιλοξενούνται στο Ευηνοχώρι χορευτικά τμήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας σε μια γιορτή της δημοτικής μας παράδοσης. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται το πρώτο Σάββατο κάθε Αυγούστου.
 • Παράδοση Δίχως Σύνορα, μια ανταλλαγή εθίμων, παραδόσεων και τοπικών χορών με καλεσμένα χορευτικά από διάφορα κράτη. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου.
 • Ποδηλατικός Γύρος Ευηνοχωρίου, με τους λάτρεις του ποδηλάτου σε μια όμορφη βόλτα στους δρόμους του χωριού μας.
 • Βραδιά Ελληνικού Τραγουδιού, ανοιχτή συναυλία – αφιέρωμα στο Ελληνικό τραγούδι. Η εκδήλωση διοργανώνεται το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου.
 • Γιορτή Γλυκού, μια εκδήλωση αφιέρωμα στις γλυκές γεύσεις και συνταγές του χωριού μας.
 • Έκθεση Παραδοσιακών Αντικειμένων, μια εκδήλωση κατά την οποία εκθέτονται διάφορα αντικείμενα που αναφέρονται στην παράδοσή μας (αγροτικά εργαλεία, κεντήματα κ.λπ.)
 • Ιπποδρομίες και παρουσίαση Ανδαλουσιανών ίππων, μια εκδήλωση που διοργανώνεται την Πρωτομαγιά και τον δεκαπενταύγουστο.

Πέραν αυτών των εκδηλώσεων, στο Ευηνοχώρι υπάρχει ποδοσφαιρική ομάδα και σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Μεγάλη πολιτιστική ώθηση στην καθημερινότητα του Ευηνοχωρίου έχουν δώσει οι Σύλλογοί του: Λαογραφικός Σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ» και Ιππικός Όμιλος.

Επίσης, λειτουργεί με εξαίρετες παρουσιάσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας το χορευτικό τμήμα συλλόγου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» το γνωστό Χορευτικό του Ευηνοχωρίου, όπως επίσης και τα τμήματά του Βυζαντινής Μουσικής, εκμάθησης Σκάκι, Μουσικών Οργάνων, Γυμναστικής και Latin.

Στο Ευηνοχώρι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το καφεδάκι του στα όμορφα παραδοσιακά καφενεία του χωριού και στις φιλόξενες καφετέριες, να κάνει τις βόλτες του στις δύο όμορφες πλατείες, να δοκιμάσει ντόπιες γεύσεις στα ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία και να πιεί το ποτό του στα βραδινά μπαράκια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κρυονέρι Βαράσοβα »

Μεσολόγγι

Μία πόλη που συνδυάζει τα πάντα. Ειδυλλιακά σημεία για περιπάτους μέσα στη φύση για τους ρομαντικούς και τους φυσιολάτρες, υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα για τους καλοφαγάδες, σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο «μικρό αλωνάκι»…

Γραφείο τουριστικής ανάπτυξης
Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Επικοινωνία

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου
Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  +26310 25564
  +26310 25564
  Στουρνάρα 5

Social