Αναπαράσταση Ανατίναξης Καψάλη

IMG_9380.jpg   Μετά την τραγική έκβαση της τελευταίας πολιορκίας του Μεσολογγίου, ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης, μην μπορώντας να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη Έξοδο, προτίμησε να πεθάνει στα ερείπια της πατρίδας του.

   Έτσι, την παραμονή της Εξόδου συγκέντρωσε γυναικόπαιδα, ηλικιωμένους και όσους δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος στην Έξοδο, στην μεγάλη πυριτιδαποθήκη κάτω από τον προμαχώνα του Μπότσαρη, η οποία ήταν γεμάτη εκρηκτικές ύλες

   Μετά την ηρωική Έξοδο, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο Καψάλης ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη μαζί με όλους τους παρευρισκομένους και πλήθος Τούρκων, που τους είχαν περικυκλώσει.

   Κάθε χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου, μετά την καθιερωμένη λιτανευτική πομπή, που καταλήγει στον Κήπο των Ηρώων, λαμβάνει χώρα η αναβίωση αυτού του γεγονότος.

   Σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών, κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και των τοπικών αρχόντων, που κατακλύζουν ασφυκτικά τον Κήπο των Ηρώων, πραγματοποιείται με συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια η αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.

   Μία τελετή που αποδίδεται με ιδιαίτερη υποβλητικότητα και καθιστά όσους είναι παρόντες κοινωνούς της ιερότητας της στιγμής.

   Η αλησμόνητη εικόνα με το «φλεγόμενο» Μεσολόγγι, που συνεχίζει για ώρα να σιγοκαίει μετά το πέρας της αναπαράστασης, υπό τη μουσική πανδαισία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσουν όλοι.

 

Μεσολόγγι

Μία πόλη που συνδυάζει τα πάντα. Ειδυλλιακά σημεία για περιπάτους μέσα στη φύση για τους ρομαντικούς και τους φυσιολάτρες, υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα για τους καλοφαγάδες, σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο «μικρό αλωνάκι»…

Γραφείο τουριστικής ανάπτυξης
Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Επικοινωνία

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου
Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  +26310 25564
  +26310 25564
  Στουρνάρα 5

Social